Όλοι οι "πατριώτες" με off shore (!) στις Μπαχάμες


Με νέες αποκαλύψεις για τις υπόγειες διαδρομές του μαύρου χρήματος και της μίζας, αυτή τη φορά μέσα από τις... Μπαχάμες, επιστρέφει η Διεθνής Κοινοπραξία Ερευνητικών Δημοσιογράφων (ICIJ).

Στη νέα λίστα offshore εταιριών που βρίσκονται καταχωρισμένες στο εταιρικό μητρώο του φορολογικού παραδείσου -τον οποίο η ICIJ χαρακτηρίζει «Ελβετία της Δύσης»- περιλαμβάνονται εταιρείες που συνδέονται με υπόδικους Ελληνες επιχειρηματίες, όπως ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης, αλλά και με αξιωματούχους του υπουργείου Εθνικής Αμυνας και των Ενόπλων Δυνάμεων, εμπλεκόμενους με τις μίζες των εξοπλιστικών το διάστημα 2004-2007.
Επίσης, η κοινοπραξία αναφέρει ότι εταιρίες και τραπεζικοί λογαριασμοί στις Μπαχάμες έχουν παίξει ρόλο-κλειδί σε ύποπτα οικονομικά σχήματα (επενδυτικές «πυραμίδες»), που εμπλέκουν ακόμη και πρώην πολιτικούς από την Ελλάδα και άλλες χώρες.
Τις αποκαλύψεις κάνουν Ελληνες δημοσιογράφοι που συμμετέχουν στη διεθνή κοινοπραξία, αφού τα ίδια τα αρχεία περιλαμβάνουν μόνο ονόματα offshore εταιριών. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν γίνει μέχρι σήμερα γνωστά, ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης της Proton Bank καθώς και ο Γιώργος Κυριακίδης, που καταζητείται από τις Αρχές για εμπλοκή στην ίδια υπόθεση δανειοδοτήσεων της τράπεζας, φέρεται ότι ανήκουν στο συμβούλιο ενός ιδρύματος με το όνομα Dionar Foundation.
Η εν λόγω offshore, με έδρα τις Μπαχάμες, ιδρύθηκε με αποκλειστικό σκοπό τον έλεγχο άλλου ιδρύματος, που εδρεύει στην Ολλανδία. Την ίδια στιγμή και ο Γεώργιος Δασκαλέας, ο χρηματιστής και σύμβουλος επενδύσεων προφυλακισμένος για επενδυτική απάτη εκατοντάδων εκατομμυρίων, φέρεται ότι εμφανίζεται ως διευθυντής ακόμη μίας εταιρίας με έδρα τις Μπαχάμες που αναφέρεται στα Bahamas leaks, της GP&K Advisors Limited.

Μίζες
Στη λίστα από τις εξωτικές Μπαχάμες περιλαμβάνονται ακόμη δύο εταιρίες, τις οποίες φέρεται ότι ερευνούν και οι ελληνικές δικαστικές Αρχές με το αιτιολογικό ότι χρησιμοποιήθηκαν για να δοθούν μίζες στους αξιωματούχους που εμπλέκονται στις προμήθειες των εξοπλιστικών.
Πρόκειται για την Darley Consultants, που θεωρείται ότι χρησιμοποιήθηκε για να περάσουν μίζες σε σχέση με την προμήθεια 54 αντιαεροπορικών συστημάτων Stinger το διάστημα 2004-2007, αλλά παρέμεινε ενεργή ως το 2015. Σύμφωνα με τη σχετική ελληνική δικογραφία, διαχειριστής της Darley ήταν ανώτατος αξιωματούχος του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, ο οποίος φέρεται ότι έλαβε πάνω από 260.000 ευρώ.
Η δεύτερη offshore είναι η Dronfield Investments SA, που συνδεόταν με ανώτατο αξιωματούχο του Γενικού Επιτελείου Στρατού, ο οποίος -με βάση πάλι τη δικογραφία- έλαβε σχεδόν 1.000.000 ευρώ. Ενδιαφέρον είναι ότι, ενώ ο εν λόγω αξιωματικός, που παρέλαβε μέρος του ποσού την περίοδο 2005-07, απεβίωσε λίγους μήνες αργότερα, και αυτή η εταιρία εξακολουθούσε να λειτουργεί ως το 2015. Συνολικά στα πάνω από 1.300.000 αρχεία από τις Μπαχάμες φέρεται ότι περιλαμβάνονται εταιρίες που εμπλέκουν πάνω από 70 ελληνικά και κυπριακά ονόματα.

Πηγή: dimokratianews.gr

Συνδεθείτε στη σελίδα μας στο Facebook

Οι απόψεις του ιστολογίου δεν συμπίπτουν απαραίτητα με το περιεχόμενο του άρθρου

Κοινοποιήστε το:

 
Copyright © ANTIZITRO. Designed by OddThemes