Ξεπουλάνε και τις αερομεταφορές: Προαπαιτούμενο ο διαχωρισμός ΥΠΑ με πάροχο αεροναυτιλίας

Το αρνήθηκαν ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, το πράττει ο ΣΥΡΙΖΑ - Τα δίνουν όλα για την εκταμίευση των 2,8 δισεκ. ευρώ


Ποια εθνική κυριαρχία; Αυτή χάθηκε προ πολλού, με τις περήφανες αλλά με… πόνο ψυχής πωλήσεις ολόκληρου του κρατικού και μη… πλούτου. Τώρα τι απέμεινε; Ο αέρας, αλλά όχι ο… κοπανιστός.

Μιλάμε για την απόλυτη ξεφτίλα. Πουλάνε τις αερομεταφορές, ένα θέμα που εγείρει ερωτηματικά για την εθνική ασφάλεια, καθώς η αεροναυτιλία είναι από τους σημαντικότερους τομείς των αερομεταφορών. Με απλά ελληνικά, έχει την ευθύνη ολόκληρου του ελέγχου της εναέριας κυκλοφορίας για την ασφαλή προσγείωση και απογείωση των αεροσκαφών. Επιπλέον, συνεργάζεται στενά με το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας που ελέγχει τα στρατιωτικά αεροσκάφη που πετούν στον εθνικό εναέριο χώρο και αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις της Άγκυρας.
Και όλα αυτά έναντι 2,8 δισεκ. ευρώ. Γιατί το ένα από τα δύο τελευταία προαπαιτούμενα είναι ο διαχωρισμός της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας με τις αερομεταφορές.
Συγκεκριμένα, την πλήρη αυτονόμηση του τομέα αεροναυτιλίας από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας και την ένταξή της ως ξεχωριστή εταιρεία στο Υπερταμείο, με προίκα ετήσια έσοδα ύψους 180 εκατ. ευρώ, περιλαμβάνει σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το σχέδιο κυβέρνησης – δανειστών για την αναδιάρθρωση της ΥΠΑ.

Τι είναι η αεροναυτιλία
Πρόκειται για έναν από τους πιο προσοδοφόρους τομείς του κλάδου των αερομεταφορών καθώς εισπράττει τέλη από τα διερχόμενα αεροσκάφη, τα οποία καταβάλλονται στο Eurocontrol (Ευρωπαικός Οργανισμός για την ασφάλεια στην αεροναυτιλία) και εκείνο με την σειρά του, τα διανέμει στα κράτη-μέλη. Η Ελλάδα διαθέτει τα χαμηλότερα τέλη που υπολογίζονται σε 35 ευρώ ανά χιλιομετρική απόσταση, έναντι 97 ευρώ της Γερμανίας που έχει το πιο ακριβό FIR, της Γαλλίας που είναι στα 82 ευρώ, της Ιταλίας στα 75 ευρώ και της Αλβανίας στα 45 ευρώ. Αντιμέτωποι με αντίστοιχο σχεδιασμό των δανειστών για την αεροναυτιλία είχαν βρεθεί και οι προηγούμενοι μνημονικοί υπουργοί από το 2010. Όμως τότε, αναφέρει ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, Βασίλης Αλεβιζόπουλος, δεν ενέδωσαν για λόγους εθνικής ασφάλειας και την αεροναυτιλία την προστάτεψαν. «Ο έλεγχος της εναέριας κυκλοφορίας είναι ένα εμπορικό κομμάτι που θέλουν να αρπάξουν οι Γερμανοί».

Με υπογραφή Τσακαλώτου
Η σαλαμοποίηση της ΥΠΑ -που σύμφωνα με πληροφορίες χειρίστηκε το υπουργείο Οικονομικών με τους δανειστές και φέρνει την υπογραφή του κ. Ευκλείδη Τσακαλώτου-, έχει προκαλέσει σεισμό.

Αποταμίευση μέχρι σήμερα Τετάρτη
Αν υλοποιήσει η ελληνική κυβέρνηση τα δύο προαπαιτούμενα που απομένουν για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης μέχρι την Τετάρτη, τότε θα μπορέσει να δοθεί και το «πράσινο φως» για εκταμίευση της δόσης, στο επόμενο Eurogroup της Δευτέρας 10 Οκτωβρίου.
Αν όλα έχουν πάει καλά, το πρωί της Δευτέρας θα συνεδριάσει το Εuroworking Group που θα εγκρίνει την έκθεση των θεσμών και το ίδιο απόγευμα θα επικυρώσουν την απόφαση και οι υπουργοί κατά την διάρκεια του Eurogroup.
Όπως προαναφέραμε, τα δύο προαπαιτούμενα που παραμένουν είναι αφενός οι μεταρρυθμίσεις που έχουν να κάνουν με την κατανομή του ειδικού τέλους μείωσης εκπομπών αερίων ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ) και αναμόρφωση της αγορών των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, και αφετέρου ο διαχωρισμός της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας από τον πάροχο αεροναυτιλίας.
Ευρωπαίος αξιωματούχος, σε ενημέρωση του Τύπου στις Βρυξέλλες, ανέφερε ότι περίμενε να ακούσει ότι τα 15 προαπαιτούμενα για να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση έχουν υλοποιηθεί, αλλά σημείωσε ότι «δεν φτάσαμε ακόμα σε αυτή την διαπίστωση».
Σύμφωνα με τον ίδιο, εάν όλα πάνε όπως έχουν δρομολογηθεί και κλείσει η πρώτη αξιολόγηση, τότε αμέσως μετά το Εurogroup, οι επικεφαλής των θεσμών θα μεταβούν στην Αθήνα για να ξεκινήσουν τη δεύτερη αξιολόγηση. Η συζήτηση για το χρέος θα αρχίσει σε πολιτικό επίπεδο μετά την δεύτερη αξιολόγηση, ωστόσο σε τεχνικό, όπως είπε, έχει ήδη ξεκινήσει.
Πηγή: newreport.gr



Συνδεθείτε στη σελίδα μας στο Facebook

Οι απόψεις του ιστολογίου δεν συμπίπτουν απαραίτητα με το περιεχόμενο του άρθρου

Κοινοποιήστε το:

 
Copyright © ANTIZITRO. Designed by OddThemes