Ο λαϊκισμός «τρομάζει» την παγκόσμια οικονομική ελίτ


Η Ελίτ αρχίζει να ανησυχεί που τα πρόβατα έχουν αρχίσει να μην την εμπιστεύονται κι όλο αυτό δημιουργεί καθυστερήσεις στην Παγκοσμιοποίηση.
Φανταστείτε οι αφυπνισμένοι να ήταν πραγματικά πολλοί και μετρήσιμοι ως δύναμη πόσο διαφορετικά θα ήταν όλα.

Ένα ενδιαφέρον άρθρο από το "EURO2DAY":

Την ανησυχία τους για την αυξανόμενη λαϊκιστική αντίδραση έναντι της παγκοσμιοποίησης εξέφρασαν χθες οι παγκόσμιοι οικονομικοί ηγέτες, ενώ δεσμεύτηκαν να λάβουν μέτρα για να διασφαλίσουν πως το εμπόριο και η οικονομική ενοποίηση θα ωφελήσουν περισσότερους ανθρώπους.
Τα σχόλια που έκαναν στην έναρξη των Συνόδων του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας έδειξαν εκνευρισμό για τους επίμονα χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης αλλά και για τη λαϊκή αντίδραση κατά του ελεύθερου εμπορίου και άλλων πυλώνων του παγκόσμιου οικονομικού συστήματος.
Οι Σύνοδοι είναι οι πρώτες που γίνονται από τότε που η Βρετανία ψήφισε υπέρ της αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την εξασφάλιση από τον Ντόναλντ Τραμπ του χρίσματος των Ρεπουμπλικάνων για την προεδρία των ΗΠΑ, με μια προεκλογική εκστρατεία που είχε βάλει στο στόχαστρο τις εμπορικές συμφωνίες.
«Όλο και περισσότερο ο κόσμος δεν εμπιστεύεται την ελίτ του. Δεν εμπιστεύονται τους οικονομικούς τους ηγέτες και δεν εμπιστεύονται τους πολιτικούς τους ηγέτες», σχολίασε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Κατά τον ίδιο, η Γερμανία προσπαθεί «να κρατήσει ενωμένη την Ευρώπη» εν μέσω της ανόδου του εθνικισμού, και αν δεν το καταφέρει, τότε προμηνύονται προβλήματα για την παγκόσμια οικονομική συνεργασία.
Ανησυχία για τον αυξανόμενο προστατευτισμό στις ανεπτυγμένες οικονομίες εξέφρασαν και οι υπουργοί Οικονομικών της Λατινικής Αμερικής, καθώς έτσι απειλούνται με «ναυάγιο» εμπορικές συμφωνίες όπως η PP.
Η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, κάλεσε για μια ακόμα φορά τις χώρες να ενισχύουν περαιτέρω την ανάπτυξη μέσω της αύξησης των δαπανών τους, όταν αυτό είναι εφικτό, με διατήρηση των εξαιρετικά χαμηλών επιτοκίων και εφαρμογή φιλικών προς τις επιχειρήσεις μεταρρυθμίσεων, που στόχο θα έχουν να βελτιώσουν την οικονομική αποδοτικότητα.
Από την πλευρά του, ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, Μαρκ Κάρνεϊ, σχολίασε πως οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αναγνωρίζουν πλέον καλύτερα την ανάγκη οι ενέργειές τους να ωφελούν «πιο άμεσα, χειροπιαστά, ξεκάθαρα και διάφανα» μεγαλύτερα τμήματα του πληθυσμού.

Ωστόσο, εκτίμησε πως δεν αναμένεται να συμφωνηθεί σε αυτές τις συνεδριάσεις κάποια μεγάλη νέα συντονισμένη προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση.




Συνδεθείτε στη σελίδα μας στο Facebook

Οι απόψεις του ιστολογίου δεν συμπίπτουν απαραίτητα με το περιεχόμενο του άρθρου

Κοινοποιήστε το:

 
Copyright © ANTIZITRO. Designed by OddThemes