Παντού αφύπνιση... Εδώ ύπνος βαθύς - Φιλορώσος ο νέος Πρόεδρος της Μολδαβίας


Τα δίκτυα Soros θα πάρουν φωτιά σε Βουλγαρία και Μολδαβία. Ο απερχόμενος Τσίπρας όμως, θα μας χρεώσει μερικά εκατομμύρια ακόμα, για μερικές selfie με την απερχόμενη μαριονέτα της Goldman Sachs.


Ο φιλορώσος υποψήφιος Ιγκόρ Ντόντον που προηγείται στις επαναληπτικές προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν χθες, Κυριακή, στη πρώην σοβιετική δημοκρατία Μολδαβία, με καταμετρημένες σχεδόν όλες τις ψήφους. 
Ο Ντόντον συγκεντρώνει ποσοστό 55,3% των ψήφων, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που προκύπτουν μετά την καταμέτρηση του 97% των ψηφοδελτίων.
Η αντίπαλός του στον δεύτερο γύρο των εκλογών, η φιλοευρωπαία Μάια Σάντου, έχει εξασφαλίσει ποσοστό 44,7% των ψήφων της χώρας με πληθυσμό 3,5 εκατομμύρια, ανακοίνωσε η εκλογική επιτροπή.

Οι κάλπες έκλεισαν εχτές στις 21.00 ώρα Ελλάδας και το τελικό αποτέλεσμα αναμένεται σήμερα.


Ο Ντόντον που λίγο έλειψε να κερδίσει την προεδρία από τον πρώτο κιόλας γύρο, πριν από δύο εβδομάδες, δεσμεύτηκε επίσης να προωθήσει καλές σχέσεις με τους γείτονες της Μολδαβίας, Ρουμανία και Ουκρανία. Με τη δήλωσή του αυτή όμως δεν πιστεύεται ότι μπορεί να κατευνάσει τα εχθρικά προς αυτόν πνεύματα του Κιέβου, καθόσον το 2014 υποστήριξε την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία.
Από την άλλη πλευρά η Σάντου - πρώην υπουργός παιδείας - στην εκστρατεία της προσπάθησε να παροτρύνει στενότερους δεσμούς με την Ευρώπη και γενικότερα με τη Δύση. Μάλιστα απηύθυνε - μάταια απ' ό,τι φαίνεται - έκκληση για την απόσυρση αρκετών χιλιάδων ρωσικών στρατευμάτων από τη ρωσόφωνη αυτόνομη περιοχή του Δνείστερου.
Η σίγουρη νίκη του Ντόντον έρχεται παράλληλα με εκείνη του φιλορώσου υποψήφιου Προέδρου της Βουλγαρίας Ρούμεν Ράντεβ, "αρχάριου" στην πολιτική, η νίκη του οποίου θα προκαλέσει την παραίτηση του κεντροδεξιού φιλοευρωπαίου πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ, η ανακοίνωση της οποίας αναμένεται από ώρα σε ώρα.


Τόσο η Μολδαβία, όσο και η Βουλγαρία μαστίζονταν τα τελευταία χρόνια από ανεξέλεγκτη πολιτική διαφθορά.
Ο πρώην Πρωθυπουργός της Μολδαβίας Βλαντ Φιλάτ καταδικάστηκε πριν μερικούς μήνες σε ποινή φυλάκισης εννέα ετών. Το δικαστήριο τον έκρινε ένοχο για διαφθορά και κατάχρηση εξουσίας κατά την περίοδο της θητείας του από το 2009 έως το 2013. Ο φιλοευρωπαϊκός του κυβερνητικός συνασπισμός συνδεόταν με τον ισχυρότερο ολιγάρχη της χώρας Βλαντιμίρ Πλαχότνιουκ, ο οποίος εδώ και καιρό κατηγορείται ότι άρχει της χώρα με δωροδοκίες και εκφοβισμούς. 
Ο Φιλάντ συνελήφθη πέρυσι κατά τη διάρκεια μιας κοινοβουλευτικής συνεδρίασης και αργότερα κατηγορήθηκε για τους δεσμούς του με σύστημα τραπεζικής απάτης που περιελάμβανε συν τοις άλλοις και την εξαφάνιση 1 δις δολαρίων από τρεις τράπεζες - σχεδόν το 13% του ετήσιου ΑΕΠ της χώρας.
Ο διάδοχος του Φιλάτ αργότερα έχασε την ψήφο εμπιστοσύνης του κοινοβουλίου της Μολδαβίας.

Πηγή: voanews.com 



Συνδεθείτε στη σελίδα μας στο Facebook

Οι απόψεις του ιστολογίου δεν συμπίπτουν απαραίτητα με το περιεχόμενο του άρθρου

Κοινοποιήστε το:

 
Copyright © ANTIZITRO. Designed by OddThemes