Obama: Ο άνθρωπος των 20 τρισεκατομμυρίων δολαρίων χρέους


Ο Obama, ο άνθρωπος των 20 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Το Δημόσιο Χρέος των ΗΠΑ σχεδόν διπλασιάστηκε κατά τη θητεία του.

Όταν ο Πρόεδρος Obama υπέγραψε στις 31.10.2016 τη νέα διετή συμφωνία, η κίνησή του αυτή έφερε στο επίκεντρο ένα μέρος της κληρονομιάς του για την οποία δεν θέλει να μιλήσει: Είναι ο άνθρωπος των 20 τρις δολαρίων. 
Η συμφωνία δαπανών του Obama με το Κογκρέσο αναστέλλει το όριο του χρέους της χώρας και επιτρέπει στο αμερικανικό Δημόσιο να δανειστεί άλλο 1,5 τρις δολάρια περίπου μέχρι το τέλος της θητείας του το 2017. Προσθέτοντάς το στο τρέχον συνολικό εθνικό χρέος των 18,150 τρις, η κόκκινη καμπύλη θα φτάσει κατά πάσα πιθανότητα στο όριο των 20 τρις δολαρίων, τη χρονική στιγμή όταν ο Obama αποχωρήσει από τον Λευκό Οίκο.
Όταν ο Obama ανέλαβε την Προεδρία τον Ιανουάριο του 2009, το συνολικό δημόσιο χρέος ανερχόταν στα 10,6 τρις. Αυτό σημαίνει ότι το χρέος θα έχει σχεδόν διπλασιαστεί κατά τη διάρκεια των οκτώ ετών της θητείας του, και υπάρχει πολύ μεγαλύτερο χρέος μπροστά μας με την εγκατάλειψη της «απόσυρσης» της οροφής δαπανών που θεσπίστηκε το 2011. 
«Το Κογκρέσο και ο Πρόεδρος μόλις συμφώνησαν να αναιρέσουν τον μοναδικό επιτυχημένο μηχανισμό δημοσιονομικής πειθαρχίας μιας γενεάς», δήλωσε ο Pete Sepp, πρόεδρος της Εθνικής Ένωσης Φορολογούμενων. «Η πρόοδος της μείωσης των δαπανών και το έλλειμμα μόλις έγιναν πολύ πιο προβληματικά».
Ορισμένοι αναλυτές γελούν με τον ισχυρισμό του προέδρου του Κογκρέσου John A. Boehner (Ρεμπουπλικανός από το Οχάιο), ότι η συμφωνία των 112 δις για την αύξηση των δαπανών χρηματοδοτείται πλήρως από άλλες περικοπές. 
«Η συμφωνία δαπανών Boehner-Obama επιτρέπει στο Δημόσιο να δανείζεται απεριόριστα μέχρι τον Μάρτιο του 2017», δήλωσε ο Paul Winfree, διευθυντής των σπουδών οικονομικής πολιτικής στο ίδρυμα Heritage. «Αυτή η συμφωνία συσσωρεύει δισεκατομμύρια δολαρίων στο δημόσιο χρέος με την αύξηση των δαπανών στα επόμενα τρία χρόνια και στη συνέχεια δεν θα αποπληρώνεται για μια δεκαετία – χωρίς τα μισά αντισταθμιστικά οφέλη μέχρι το 2025».




Συνδεθείτε στη σελίδα μας στο Facebook

Οι απόψεις του ιστολογίου δεν συμπίπτουν απαραίτητα με το περιεχόμενο του άρθρου

Κοινοποιήστε το:

 
Copyright © ANTIZITRO. Designed by OddThemes