Το Ισραήλ καλεί 10 πρέσβεις για επίπληξη στην Ιερουσαλήμ


Το Ισραήλ προσκάλεσε τους πρέσβεις 10 κρατών στην Ιερουσαλήμ για να τους επιπλήξει αύριο Κυριακή και συνέχισε την σκληρή φρασεολογία εναντίον της κυβέρνησης Obama για ένα ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που απαιτεί την διακοπή της δημιουργίας εποικισμών.

Ο Πρωθυπουργός Benjamin Netanyahu βάζει τη δική του υπογραφή στο σίριαλ θυμού, επαναλαμβάνοντας στην εβδομαδιαία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου όσα υποστήριξε κάποιος Ισραηλινός κυβερνητικός εκπρόσωπος την Παρασκευή – ότι η Ουάσιγκτον συνωμότησε με τους Παλαιστίνιους για να ασκήσει πιέσεις για την έγκριση του ψηφίσματος.
Ο Λευκός Οίκος διέψευσε τον ισχυρισμό.
Η απόφαση ψηφίστηκε από το 15μελές Συμβούλιο Ασφαλείας την Παρασκευή επειδή οι Ηνωμένες Πολιτείες διέκοψαν την μακροχρόνια προσέγγιση της διπλωματικής θωράκισης του Ισραήλ και δεν άσκησαν, ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου, το δικαίωμα της αρνησικυρίας, αντ’ αυτού απείχαν. 
«Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι η κυβέρνηση Obama το εισήγαγε (το ψήφισμα), στάθηκε πίσω απ’ αυτό, συντόνισε τη διατύπωση και απαίτησε να ψηφιστεί», είπε ο Netanyahu στο υπουργικό συμβούλιο στις δημόσιες δηλώσεις.
Πρέσβεις 10 από τις 14 χώρες που ψήφισαν υπέρ της απόφασης και έχουν πρεσβείες στο Ισραήλ – Βρετανία, Κίνα, Ρωσία, Γαλλία, Αίγυπτος, Ιαπωνία, Ουρουγουάη, Ισπανία, Ουκρανία και Νέα Ζηλανδία – κλήθηκαν στο υπουργείο εξωτερικών στην Ιερουσαλήμ, ανέφερε το υπουργείο.
Η Κυριακή είναι κανονική εργάσιμη ημέρα στο Ισραήλ, αλλά οι περισσότερες πρεσβείες είναι κλειστές, και η πρόσκληση των απεσταλμένων την ημέρα των Χριστουγέννων είναι κάτι ιδιαίτερα ασυνήθιστο.
Κατά την εβδομαδιαία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου την Κυριακή, ο Netanyahu περιέγραψε μια τηλεφωνική συνομιλία με τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ John Kerry την Πέμπτη, όταν το Ισραήλ και ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος Donald Trump πίεσαν επιτυχώς την Αίγυπτο να πάρει άρει το αντι-εποικιστικό ψήφισμα, που είχε υποβάλει.
Υποβλήθηκε όμως εκ νέου, την επόμενη ημέρα από τη Νέα Ζηλανδία, τη Σενεγάλη, τη Βενεζουέλα και τη Μαλαισία.
«Για δεκαετίες οι αμερικανικές διοικήσεις και οι ισραηλινές κυβερνήσεις διαφωνούσαν σχετικά με τους εποικισμούς, αλλά συμφωνούσαμε στο ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν ήταν το κατάλληλο μέρος επίλυσης αυτού του ζητήματος», είπε ο Netanyahu.
«Γνωρίζαμε ότι πηγαίνοντας εκεί οι διαπραγματεύσεις θα γίνονταν σκληρότερες και θα απομακρύνονταν η ειρήνη. Όπως είπα στον John Kerry την Πέμπτη, ‘οι φίλοι δεν τραβάνε τους φίλους στο Συμβούλιο Ασφαλείας’», είπε, μεταβαίνοντας από τα εβραϊκά στα αγγλικά. 
Το Ισραήλ ακολούθησε την πολιτική κατασκευής οικισμών στα εδάφη που κατέλαβε στον πόλεμο του 1967 από τους Άραβες γείτονές της – τη Δυτική Όχθη, τη Γάζα και την Ανατολική Ιερουσαλήμ, περιοχές που οι Παλαιστίνιοι θέλουν ως κράτος.
Οι περισσότερες χώρες βλέπουν την εποικιστική δραστηριότητα ως παράνομη και εμπόδιο για την ειρήνη. Το Ισραήλ διαφωνεί, αναφέροντας βιβλικούς και ιστορικούς δεσμούς με τη Δυτική Όχθη και την Ιερουσαλήμ, καθώς και λόγους ασφαλείας.




Συνδεθείτε στη σελίδα μας στο Facebook

Οι απόψεις του ιστολογίου δεν συμπίπτουν απαραίτητα με το περιεχόμενο του άρθρου

Κοινοποιήστε το:

 
Copyright © ANTIZITRO. Designed by OddThemes