Η μεγαλύτερη συνδικαλιστική ομοσπονδία της Νορβηγίας καλεί σε διαρκή μποϊκοτάζ του Ισραήλ


Η συνέλευση της Νορβηγικής Ομοσπονδίας Συνδικάτων ζήτησε την Παρασκευή ένα συνολικό μποϊκοτάζ του Ισραήλ μέσα από ένα μη δεσμευτικό ψήφισμα.

Η ομοσπονδία, γνωστή στην περιοχή ως LO, αντιπροσωπεύει πάνω από 900.000 μέλη εργαζόμενους στη χώρα – πάνω από το ένα τέταρτο του ενήλικου ενεργού πληθυσμού. Οι εκπρόσωποί της ψήφισαν (193 υπέρ - 117 κατά) υπέρ του μποϊκοτάζ του κράτους του Ισραήλ.
«Δεδομένου ότι ο διάλογος και τα ψηφίσματα δεν έχουν αποτέλεσμα, θα πρέπει πλέον να καταβληθεί προσπάθεια για την επίτευξη ενός διεθνούς οικονομικού, πολιτιστικού και ακαδημαϊκού μποϊκοτάζ στο Ισραήλ προκειμένου να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι», ανέφερε το ψήφισμα.
Τα τελευταία χρόνια, η LO είχε ζητήσει από τα μέλη της να μποϊκοτάρουν διάφορα ισραηλινά θεσμικά όργανα, συμπεριλαμβανομένης της εργατικής ένωσης Histadrut, και επιχειρήσεις «που επωφελούνται από την κατοχή της παλαιστινιακής γης», όπως δήλωσε ο οργανισμός σε ψήφισμα του 2013. Σχεδόν όλοι οι σημαντικοί παράγοντες του βιομηχανικού και οικονομικού τομέα του Ισραήλ έχουν συναλλαγές ή γραφεία σε ισραηλινούς οικισμούς, πράγμα που έχει συμβάλει σε τέτοια καλέσματα από την LO να ερμηνεύονται ως κάλεσμα σε ένα γενικό μποϊκοτάζ της ισραηλινής οικονομίας.
Ένας κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της κυβέρνησης διαχώρισε την κυβέρνηση από την ψηφοφορία και δήλωσε ότι δεν αντιπροσωπεύει την επίσημη θέση της Νορβηγίας. Ένας εκπρόσωπος του υπουργείου εξωτερικών του Ισραήλ αποκάλεσε το ψήφισμα «προκατειλημμένο».
Ο Νορβηγός υπουργός Εξωτερικών Børge Brende έγραψε στο Twitter: «Η νορβηγική κυβέρνηση διαφωνεί έντονα με την απόφαση της Νοβηγικής Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας  #boycott of #Israel. Χρειαζόμαστε περισσότερη συνεργασία και διάλογο, όχι μποϊκοτάζ».
Ο πρόεδρος της LO Hans-Christian Gabrielsen συνέστησε την καταψήφιση της απόφασης, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Sputnik.
Το ψήφισμα της LO «όχι μόνο αντικατοπτρίζει την βαθιά προκατάληψη εναντίον του Ισραήλ και του ενεργού εργατικού κινήματός του, αλλά υπονομεύει τις προσπάθειες να φέρει πιο κοντά τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους», έγραψε σε μία δήλωση ο Jonathan A. Greenblatt, διευθύνων σύμβουλος της Defamation Leaque, την Παρασκευή. «Η ψήφος υπέρ των μποϊκοτάζ, εκποιήσεων και κυρώσεων, είναι ψήφος κατά της ίδιας της νομιμότητας του εβραϊκού κράτους»

Πηγή: jta.org


Συνδεθείτε στη σελίδα μας στο Facebook, Twitter και Linkedin

Οι απόψεις του ιστολογίου δεν συμπίπτουν απαραίτητα με το περιεχόμενο του άρθρου

Κοινοποιήστε το:

 
Copyright © ANTIZITRO. Designed by OddThemes