ΟΗΕ: Welcome Back Killers - Η επιστροφή των τζιχαντιστών


Προειδοποίηση ότι η Ευρώπη θα βρεθεί αντιμέτωπη φέτος με μια έξοδο τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους που έχουν ηττηθεί στην Συρία και το Ιράκ που είναι περισσότερο επικίνδυνοι, απηύθυνε ο διευθυντής της Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών Κατά της Τρομοκρατίας Ζαν - Πολ Λαμπόρντ.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά τις συναντήσεις του με αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Λαμπόρντ δήλωσε πως αρκετές ευρωπαϊκές χώρες εκτιμούν πως ο αριθμός των τζιχαντιστών που επιστρέφουν από εμπόλεμες ζώνες έχει αυξηθεί τον τελευταίο χρόνο.
Τα επίπεδα απειλής σε χώρες της Δυτικής Ευρώπης παραμένουν υψηλά, έπειτα από μια σειρά αιματηρών επιθέσεων που σκότωσαν δεκάδες ανθρώπους κατά την διάρκεια των τελευταίων δύο ετών, με πολλές χώρες να ανησυχούν για την δυνατότητά τους να φυλάξουν τα σύνορά τους.
Ο Λαμπόρντ σημείωσε πως οι ξένοι τζιχαντιστές που επιδιώκουν να επιστρέψουν στην Ευρώπη τώρα, είναι «πολύ περισσότερο επικίνδυνοι» από ό,τι εκείνοι από προηγούμενα κύματα επιστροφών τζιχαντιστών, οι οποίοι κατακλύζονται από εχθρότητα, έπειτα χρόνια στο πεδίο μαχών.
«Κατά μέσο όρο, αυτοί είναι πολύ περισσότερο αφοσιωμένοι, με μεγαλύτερη εμπειρία και με περισσότερες δεξιότητες», τόνισε.
«Παρά την επιβολή ταξιδιωτικών περιορισμών... θα υπάρξει ένας αριθμός ξένων τρομοκρατών που πιθανότατα θα κατορθώσουν να περάσουν τα σύνορα, κατά την επιστροφή τους σε αυτές τις χώρες, κυρίως μέσω των δικτύων παράνομης διακίνησης ανθρώπων», πρόσθεσε ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος του ΟΗΕ.
Πρόσθεσε ότι οι περιορισμοί έχουν βοηθήσει να περιοριστεί σημεραινά η ροή των ξένων τρομοκρατών που φεύγουν από τις χώρες τους για να ενταχθούν στις δυνάμεις του Ισλαμικού Κράτους.
Με βάση εκτιμήσεις που έχουν συγκεντρωθεί από κυβερνήσεις, τα Ηνωμένα Έθνη επισημαίνουν πως το 40% έως το 50% των περίπου 30.000 ξένων τζιχαντιστών, όχι όλοι εξ αυτών με προέλευση την Ευρώπη, έχουν ήδη εγκαταλείψει τις περιοχές που ήλεγχε το Ισλαμικό Κράτος.
Πηγή: ΑΜΠΕ, Reuters

Πηγή: naftemporiki.gr


Συνδεθείτε στη σελίδα μας στο Facebook, Twitter και Linkedin

Οι απόψεις του ιστολογίου δεν συμπίπτουν απαραίτητα με το περιεχόμενο του άρθρου

Κοινοποιήστε το:

 
Copyright © ANTIZITRO. Designed by OddThemes