Δεν «ιδρώνει» το αυτί του Κιμ, παρά τις κυρώσεις του ΟΗΕ

Για να ξέρουμε τι αντιμετωπίζει μία χώρα που δεν παίρνει εντολές από τους τοκογλύφους... και να μην περιμένουμε σωτηρία από κάποιους που πήραν 100 like σε 5 εθνικο-απελευθερωτικά κείμενα που έγραψαν στο Facebook. Η Νέα Τάξη είναι παντοδύναμη, δεν παίζει και ξέρει να εξοντώνει χωρίς νομικές συνέπειες. Ας είναι καλά οι δικές μας χαλαρές ψήφοι. 

Πηγή: iefimerida.gr

Οι ΗΠΑ πιέζουν για αυστηρότερες κυρώσεις σε βάρος της Βόρειας Κορέας. Η Γαλλία και η Γερμανία συμφωνούν. Εχει όμως αποτέλεσμα αυτή η στρατηγική;

Η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε ότι θα παρουσιάσει ένα νέο ψήφισμα με κυρώσεις κατά της Πιονγιάνγκ, με στόχο αυτό να τεθεί προς ψήφιση την ερχόμενη Δευτέρα στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Μέχρι τώρα, ο ΟΗΕ έχει επιβάλει επτά φορές κυρώσεις σε βάρος της Βόρειας Κορέας, από το 2006. Ομως, όπως παραδέχθηκε και η πρέσβειρα των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Εθνη, Νίκι Χάλεϊ, έως τώρα αυτή η τακτική δεν έχει φέρει αποτελέσματα.

Η Telegraph θύμισε πώς σταδιακά έγιναν πιο αυστηρές οι κυρώσεις σε βάρος της Βόρειας Κορέας:

Εμπάργκο στα όπλα


Το Συμβούλιο Ασφαλείας επέβαλε αρχικά, τον Οκτώβριο του 2006, εμπάργκο στα όπλα και απαγόρευση σε εισαγωγές και εξαγωγές διαφόρων ειδών, για να εμποδίσει τη Β. Κορέα να πραγματοποιήσει πυρηνικές δοκιμές ή να εκτοξεύσει βαλλιστικούς πυραύλους.

Τον Ιούνιο του 2009, αυτή η απαγόρευση επεκτάθηκε σε όλα τα στρατιωτικά υλικά, τις οικονομικές συναλλαγές και την τεχνική κατάρτιση που σχετίζεται με την προμήθεια και τη χρήση όπλων, πυρηνικής και πυραυλικής τεχνολογίας. Το 2013 έγινε το επόμενο βήμα, επιτρέποντας σε χώρες να κατάσχουν και να καταστρέφουν υλικό που σχετίζεται με το εξοπλιστικό πρόγραμμα της Β. Κορέας.

Πέρυσι, το Συμβούλιο Ασφαλείας επέκτεινε τις κυρώσεις, περιλαμβάνοντας υποχρεωτικές επιθεωρήσεις σε όλα τα φορτία από τη Βόρεια Κορέα, σε αεροδρόμια και λιμάνια.

Ταξίδια και είδη πολυτελείας


Το 2006 συστάθηκε μία επιτροπή κυρώσεων του ΟΗΕ, προκειμένου να συντάξει μία «μαύρη λίστα» ατόμων και φορέων που παρέχουν στήριξη στα απαγορευμένα προγράμματα της Πιονγιάνγκ. Η λίστα αυτή τώρα περιλαμβάνει 62 άτομα και 50 φορείς, προβλέποντας απαγόρευση ταξιδιών και «πάγωμα» των περιουσιακών στοιχείων τους.

Ολες οι χώρες πρέπει να εμποδίζουν την πώληση ειδών πολυτελείας στη Β. Κορέα, ένα μέτρο που στοχεύει στην ελίτ της Πιονγιάνγκ.

Εξαγωγές


Τον Μάρτιο του 2016 το Συμβούλιο Ασφαλείας απαγόρευση την εξαγωγή άνθρακα και σιδήρου από τη Β. Κορέα, με εξαίρεση τις περιπτώσεις στις οποίες δεν επωφελούνται από τα έσοδα ο στρατός και το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας. Επίσης, απαγορεύτηκε η εξαγωγή χρυσού, τιτανίου και σπάνιων ορυκτών που χρησιμοποιούνται σε προϊόντα υψηλής τεχνολογίας, ενώ δεν μπορεί να αγοράσει καύσιμα αεροσκαφών- συμπεριλαμβανομένου για πυραύλους- με εξαίρεση αυτά που προορίζονται για επιβατικά αεροπλάνα.

Με νέο ψήφισμα, τον Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς, ο ΟΗΕ περιόρισε τις εξαγωγές άνθρακα από τη Β. Κορέα στην Κίνα, που αποτελεί αυτή τη στιγμή τη μόνη αγορά για τον άνθρακα της Πιονγιάνγκ. Τον Αύγουστο, έπειτα από δύο εκτοξεύσεις διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων, το Συμβούλιο Ασφαλείας επέβαλε ολοκληρωτική απαγόρευση στην εξαγωγή άνθρακα, σιδήρου, μολύβδου, ψαριών και θαλασσινών. Επίσης, «πάγωσε» τις άδειες εργασίας όλων των Βορειοκορεατών εργατών, που είχαν σταλεί στο εξωτερικό.

Εχουν αποτέλεσμα οι κυρώσεις;


Παρόλα αυτά όμως, ειδικοί και διπλωμάτες συμφωνούν ότι οι κυρώσεις έχουν περιορισμένο αντίκτυπο και ότι αποτελούν μόνο ένα εργαλείο, στην ευρύτερη διεθνή προσπάθεια να πειστεί η Πιονγιάνγκ να αλλάξει συμπεριφορά.

Ειδικοί επί των κυρώσεων του ΟΗΕ έχουν αναφέρει στο Συμβούλιο Ασφαλείας ότι η Βόρεια Κορέα έχει βρει τρόπο να παρακάμπτει τους περιορισμούς και τις απαγορεύσεις, όπως και ότι είναι αδύναμη η εφαρμογή των μέτρων αυτών από τις χώρες- μέλη.

Κάποιοι διπλωμάτες υποστηρίζουν ότι οι πιο πρόσφατες κυρώσεις είναι σημαντικά αυστηρότερες, θέτοντας στο στόχαστρο την οικονομία της Βόρειας Κορέας, σημειώνουν όμως ότι θα χρειαστεί να περάσει κάποιος καιρός για να έχουν αντίκτυπο.

Την ίδια ώρα, η Κίνα αντιστέκεται σταθερά στις εκκλήσεις για εμπάργκο πετρελαίου, φοβούμενη ότι η οικονομική κατάρρευση της Βόρειας Κορέας θα μπορούσε να οδηγήσει σε χάος και σε πιο επικίνδυνη κρίση ασφαλείας στην κορεατική χερσόνησο, σχολιάζει η Telegraph.

Ξεχωριστές κυρώσεις έχουν επιβάλει και κάποιες χώρες- όπως οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία- αλλά και η Ευρωπαϊκή Ενωση.


Συνδεθείτε στη σελίδα μας στο Facebook, Twitter και Linkedin


Οι απόψεις του ιστολογίου δεν συμπίπτουν απαραίτητα με το περιεχόμενο του άρθρου


Κοινοποιήστε το:

 
Copyright © ANTIZITRO. Designed by OddThemes